Na, ha valaki evett már igazán finom kiflit, akkor ez az! Tényleg a gyerekkorom igazi kiflijére emlékeztet! Volt olyan hét, csak ezt ettünk, mert amint elfogyott, máris követelte a család! :) Először sima lisztből csináltam, utána fele részben teljes kiőrlésű rozslisztből, majd a diétánk kedvéért megpróbáltam szénhidrát csökkentett lisztből is. Az eredmény ugyanaz: fenomenális!! A recept mellesleg az aprosef.hu oldalról van.
Hozzávalók 6 kiflihez:
300 g búzaliszt
4 g só
13 g friss élesztő
2 g kristálycukor
30 ml étolaj
150 ml tej
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit tedd bele a dagasztógép üstjébe, és alaposan dolgozd ki a tésztát.
Ezután nedves konyharuhával letakarva keleszd duplájára a tésztát.
Ha megkelt, kivesszük a tésztát a tálból, 5-6 darabra osztjuk, és kis gombóccá formázzuk őket.
Mindegyik gombócból egy kört, vagy háromszöget nyújtunk. A kör alsó részének közepét kissé megnyújtjuk a tésztát és így tekerjük fel. Egy lisztezett tálcára rakjuk a kifliket, és hagyjuk kb 40 percig kelni.
Egy nagyobb lábasban vizet forralunk és egy kiskanál cukrot szórunk a vízbe. Szebb lesz így a kiflink színe, de az ízükön ez nem változtat. A kifliket egyenként a gyöngyöző vízbe rakjuk, és a szedőlapáttal a víz alá nyomjuk. Lassan 6-ig számolunk és a szedőlapáttal nagyon óvatosan kiemeljük a vízből a kiflit, amely láthatóan megdagadt, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Sütés közben már csak kb 10 %-ot nő a kifli. A tetejét tetszés szerint lehet sóval vagy magokkal ízesíteni. A kifliket előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, és 200 C fokon kb 20 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés: Most vettem észre, hogy az elkészült kifliről nem készült kép! Ezt pótolni fogom!! :) Ja, és mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, nem fog csalódni!!!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése