2014. augusztus 14., csütörtök

Brownie - egészségesen

Nemrég fedeztem fel a brownie-t, mint süteményt. Szerelem volt első kóstolásra. Egy nagy hibája van csak, hogy 100 grammja több, mint 400 kcal. :( Pont emiatt száműztem az étrendemből, ami azért it volt nehéz, mert Andrisapa nagyon szereti, illetve nevelőapu is meg volt vele elégedve... Tartott ez mostanáig, ugyanis tegnap megleletem az egészséges változatát! Láttam már korábban is, de az aszalt gyümölcsökből volt, ami meg diétábam szintén nem túl ideális. Ez a recept a Mástészta blogról származik, és nekem nagyon bejött. Először furának tűnt, voltak kételyeim, de a kóstolás engem megnyert. Andrisapa kicsit húzta a száját, no de azért lássuk be, hogy az az ember, aki a diétája alatt sem hajlandó lemondani a napi csokiadagjáról, azt nem lehet megbízható kritikusnak nevezni. :) Nem arra tömör, édes, csokoládés gyönyörre kell számítani, de mégis kellemes ízű, enyhén ragacsos (mint az eredeti is), kellemesen édes, mégsem szájragasztós finomság lett belőle. Kis módosításokat végeztem az eredeti recepten, így nálam a tápértékek így alakulnak 100 gramm-ban: 96 kcal, 13 g fehérje, 3 gramm szénhidrát, 3 gramm zsír.

Hozzávalók:
200 gramm cukkini
30 gramm szójaliszt (nálam Zero-6 lisztkeverék)
30 gramm csokis protein
1 ek natúr kakaópor
2 tojásfehérje
2 ek joghurt (én itt is zsírszegényt használtam)
0,5 dl víz
édesítő (nálam ertitrit)
a tetejére szeletelt mandula

Elkészítés:
Igazából pofon egyszerű, csak a sorrendre kell ügyelni:
1. Először a szilárd hozzávalókat: a lisztet, a proteint és a kakaót kell összekeverni.


2. Ezután keverjük össze a joghurtot, a tojásfehérjét, és az édesítőt. Én miután összekevertem őket, utána adtam a száraz anyaghoz hozzá. 

3. Végül jön a cukkini: meg kell pucolni, lereszelni, kinyomkodni, és beletenni az eddig trutymákba. 

4. Végül a víz! A folyadék mértéke azért függ attól, hogy milyen összetevőkkel dolgoztál, illetve mekkora erőbedobással csavargattad azt a cukkinit. Fontos, hogy krémes, de ne túl folyós állagot kapjunk, szóval szép lassan adagoljuk hozzá a vizet. Én nem nyomkodtam ki izomerőből a cukkinit, így nálam már nem is kellett plusz víz hozzá, sőt, talán egy kicsit hígabb is lett a tészta. De így utólag azt mondom, hogy nem volt vészes, mert a végeredményen nem rontott. :)

Ha minden összeállt, akkor öntsük a masszát egy szilikonos formába, vagy egy sütőpapírral kibélelt hőálló tepsibe. Előmelegített sütőbe rakjuk, és alacsonyabb lángon (körülbelül 160°C-on) sütjük 30-40 percig. És ennyi! Ugye nem is túl bonyolult?! :D


Megjegyzés
Amikor másnap elővettem, hogy megkóstolom, akkor döbbentem rá, hogy lemaradt a tetejéről a szeletelt mandula! Nézzétek el ezt nekem, így is nagyon finom lett! A tápértékbe viszont beleszámoltam... :D :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése