2014. május 28., szerda

Aszalt gyümölcsös golyók

Megint csak egy Lénárt Gitta receptről van szó. Ez volt az első édesség, amit abból a könyvből készítettem. Hát megfogott, az biztos... :)

Hozzávalók:
1 csésze dió (beáztatva, majd megszárítva)
1 csésze datolya (beáztatva)
1 csésze szárított sárgabarack (ezt is áztatni kell kicsit)
csipet fahéj, szegfűszeg, citromhéj, 1-2 evőkanál citromlé

kakaópor a beforgatáshoz

 

A hozzávalókat aprítógépbe tesszük, először a diót, majd aztán a nedvesebb hozzávalókat. Jól le kell csepegtetni mindent, hogy összeálljon egy masszává, és ne legyen túl nedves.

Mielőtt a gépbe tesszük, érdemes apróbbra darabolni az aszalt gyümölcsöt. 
Ez az ízesítés most a karácsonyt idézi :). A citromlé azért kell bele, hogy tompítsa egy kicsit a tömény édes ízt.



A masszából kicsi golyókat formázunk, amit megforgatunk kakaóporban. Itt tetszés szerint választható a hempergetésre szánt szárazanyag: lehet kókuszreszelék, vagy akár csíráztatott hajdina is.

 

Pont olyan picik lettek a golyók, hogy 1 golyó = 1 falat lett.

 
 


Megjegyzések:
Ez az eredeti recept, de bármilyen gyümölcsből lehet készíteni, én mazsola-aszalt szilva-aszalt áfonya kombót is próbáltam, az is nagyon finom! A lényeg, hogy a gyümölcs-dió arány legyen meg (2:1). :) Sőt, a második készítéskor már a gyümölcsöket nem áztattam, csak az aszalt szilvát, mert az ki volt száradva egy kicsit. Így nem lett annyira csucsogós a massza.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése