2014. május 21., szerda

Házi müzliszelet

Na, ez is egy nagy kedvenc lett ám! Nagyon finom joghurttal, pláne friss, piacon beszerzett házi joghurttal! Érdemes kipróbálni! Az recept a Jane Clark: Mit adj enni a babának c. könyvéből van, a végén feltüntetem majd a saját módosításokat.

Hozzávalók:
5 dkg magozott aszalt szilva
17,5 dkg vaj
7,5 dkg méz
12,5 dkg barna cukor
7,5 dkg dió
5 dkg mandula
2,5-2,5 dkg natúr tökmag, napraforgómag, pisztácia
7,5 dkg aszalt sárgabarack (kénezetlen)
7,5 dkg magozott aszalt datolya
7,5 dkg aszalt füge
2,5 dkg aszalt áfonya
7,5 dkg mazsola
2,5 dkg lenmag
2,5 dkg kókuszreszelék
25 dkg zabpehely

1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 20x25 cm-es tepsit

2. Az aszalt szilvát főzzük puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi, majd pürésítsük. Olvasszuk össze egy nagy, mély serpenyőben a vajat, a mézet, a pépes aszalt szilvát és a cukrot. Főzzük folyamatosan kevergetve pár percig, majd húzzuk le a tűzről, és hűtsük ki.

3. Vágjuk apróra a diót, a mandulát, a tökmagot és a pisztáciát. Az aszalt gyümölcsöket is aprítsuk fel. Ezután szórjunk minden hozzávalót a vajas serpenyőbe, keverjük el, majd öntsük át egyenletes rétegben a tepsibe. Süssük meg kb. 20 perc alatt.

4. Hagyjuk hűlni 10 percig, majd vágjuk fel csokiszelet nagyságú darabokra. Vegyük ki a tepsiből, hogy teljesen kihűljön. Ha szükséges, vágjuk még apróbb darabokra.

Módosításaim
Én a barna cukor helyett xilitet használtam. Hogy emiatt-e, vagy amiatt, mert tepsi helyett üvegtálban sütöttem, azt nem tudom, de elég puha lett sütés után is. "Morzsálódott", nem maradt meg szeletben, mint a bolti, de az íze mindenért kárpótolt! A második sütéskor már direkt vékonyabb rétegben próbáltam elrendezni, egy nagyobb tálban, így jobban egybemaradt. (Igazából Judi mama szerint nem is lett volna muszáj azt a xilitet beletenni, mert anélkül is elég édes lett volna, de igazából engem nem zavart...) A másik dolog, hogy volt, amikor dióm nem volt, máskor meg mandulám. Ezt úgy oldottam meg, hogy akkor helyettesítettem egymással a dolgokat. Arra figyeltem csak, hogy az összmennyiség meglegyen. Pl. az 5 dkg mandula helyett 5 dkg diót tettem bele (a 7,5 dkg-on kívül). Csöppet sem volt feltűnő, szóval úgy gondolom, hogy az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak váltakozhatnak, csak az összmennyiség legyen meg. Sőt, mindenkit biztatok a kísérletezésre! Még annyi, hogy Andris kérte, hogy ne legyen benne kókusz, mert azt ő nem szereti, de én megmondtam neki, hogy márpedig mindenki más szereti, így beletettem. Örömmel jelentem a többi kókusz-nem-kedvelőnek, hogy egy csöppet sem érezni ki belőle! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése